Thee soorten

 

WANNEER JE HET KOUD HEBT ZAL THEE JE OPWARMEN

WANNEER JE HET WARM HEBT ZAL THEE JE KOELEN

WANNEER JIJ JE ROT VOELT ZAL THEE JE OPVROLIJKEN

WANNEER JE GESTREST BENT ZAL THEE JE KALMEREN

 

Alle producten die geleverd worden via Radio Sunshine zijn ingewijd (gezuiverd), omdat deze door vele handen is gegaan. Voor meer info mail: info@sunshineradio.nl of bel: 06-41250710

Salie

Medisch gebruikte delen: de bladeren en de daaruit gewonnen etherische olie.

Botanie en plantbeschrijving:
Direct willen we duidelijk stellen dat de in het wild voorkomende salie (Salvia pratensis = veldsalie) niet voor medische doeleinden wordt gebruikt.
In die plant zit veel minder etherische olie dan in de gekweekte salie (Salvia officinalis= echte salie) die inheems is in het Middellandse Zeegebied.
Deze echte salie is 20 tot 60 cm boog; onderaan verhout, de bovenste delen echter kruidachtig.
De stengels zijn vierkant en viltig-behaard.
De bladeren zijn elliptisch/langwerpig of eivormig, gesteeld of zittend en kruisgewijs tegenover elkaar aan de stengel geplaatst.
De bladrand vertoont een fijne karteling en aan de bladsteel zitten soms 2 oortjes.
De bloemen zitten in schijnkransen van 4 tot 8 bloemen.
De kleur is violet.

Werkzame stoffen:
Etherische olie, looistoffen, bitterstoffen.

Genezende werking en gebruik:
Salie heeft veel toepassingsmogelijkheden als keukenkruid en als geneeskrachtige plant.
Salie geneest ontstekingen aan tandvlees, in mond en keel; het werkt kalmerend, zweetverminderend en beÔnvloedt op gunstige wijze maag en darmen.

Bijzonder advies:
Bij het gebruik van salie
staat de uitwendige behandeling voorop.
Ontstekingen in mond -en
keelholte zijn er inderdaad gunstig mee te beÔnvloeden.
De werking kan nog versterkt worden als men een gelijke hoeveelheid
kamille met de salie mengt en daarvan de thee bereidt.
Men kan ermee gorgelen en spoelen en er ook vochtige kompressen en verbanden mee maken.

Salie als huismiddel:
Alles wat hiervoor over het gebruik van salie is gezegd geldt wel bijzonder voor de volksgeneeskunst.
Als aanvulling kan gelden een aftreksel (thee) van salie ook benut wordt om de melksecretie bij zogende moeders te verminderen, als zuigeling de borst moet ontwennen.
Men is het over deze werking niet eens, maar toch wordt het telkens weer geprobeerd Ė naar men zegt met succes.
Zwakke kinderen geeft men ter versterking salie met
honing gezoet als thee.
Ook prikkelhoest wordt daarmee bestreden.

Bijwerkingen:
Kruiden die etherische olie en ook looi- en bitterstoffen bevatten moet men niet overdoseren, om de maag niet te belasten.
Dat geldt ook voor salie.
Overigens zijn er geen bijwerkingen te vrezen.

Salie helpt bij de onderstaande kwalen:

-

Aften (zie ook Mixtuur tegen Aften)

-

Mond slijmvlies, mond slijmvliesontsteking (zie ook Mixtuur tegen Mondkwalen)
(Heemst, Kamille, Klimop, Toverhazelaar helpen ook)

-

Tandvlees ontsteking, bloedend of ontstoken tandvlees (zie ook Mixtuur tegen Tandvleesontsteking)
(Heemst helpt ook bij bloedend of ontstoken tandvlees)
Marjolein helpt ook bij bloeden van tandvlees)

-

Keel, keelholte slijmvliesontsteking (zie ook Mixtuur voor Keelpijn & Gorgelen)

-

Keelontsteking en keelpijn (zie ook Mixtuur voor Keelpijn & Keelontsteking)
(zie ook Mixtuur tegen Pijn)
(
Kamille, Heemst, Toverhazelaar, Maria distel, Pepermunt, Venkel helpen ook bij keelontsteking en bijholteontsteking) (Vrouwenmantel helpt ook bij keelpijn)

-

Amandelontsteking (zie ook Mixtuur tegen Amandelontsteking
Vlierbes, gewone helpt ook bij amandelontsteking)

-

Opvliegers (zie ook Mixtuur tegen Overgangsklachten)

-

Bloedingen

-

Zweetvoeten of stinkvoeten (Vlierbes helpt tegen zweetgeur, zweten, lichaamgeur)

-

Epilepsie (Maretak, Bijvoet helpen ook bij epilepsie)

-

Spenen

-

Hooikoorts, Salie werkt preventief (Kamille, Tijm en Vlierbes helpen ook bij hooikoorts)


-Extra aanverwante kruiden:

- Sint Janskruid + Kamille zijn natuurlijke pijnstillers

Witte Salie

Witte Salie wierook en de Abelonisschep

 

Witte Salie is een sterke energetische reiniger (energie reinigen). Naast de witte salie verkopen wij ook andere specifieke producten zoals Abalone Schelp, voor het energetisch reinigen (zuiveren) van aura's, ruimtes, huizen en voorwerpen.
De witte salie die wij verkopen is van topkwaliteit en met respect voor Moeder Aarde geoogst in CaliforniŽ USA.

Wat kun je met witte salie:

- huis energetisch reinigen

- huis zuiveren

- huis zuiveren van negatieve energie

- huis zuiveren met witte salie wierook

Witte salie om te branden is bij ons in kleine en grote verpakking te verkrijgen. 
 

 

Groene thee/camellia sinensis

DE GROENETHEE, DIE IK AANBIED IS HOGE KWALITEIT EN BEVAT EXTRA VITAMINE EN MINERALEN
IN DEZE  GROENETHEE
ZIT OA: ANANAS, ROOIBOS, CACTUS, CASTUSVIJG, PAPAYA, MELOEN

Laten we groene thee gaan drinken voor onze gezondheid. Misschien is het wel een kleine moeite uw dagelijkse thee te verwisselen voor de groene. Ook is het een goed idee voor verpleeghuizen en andere instellingen waar mensen te kampen hebben met vaak grote Gezondheidsproblemen, de thee te veranderen in de groene of op zijn minst dat men daar een keuze kan maken als de dagelijkse thee geserveerd wordt.

De gewoonte om groene thee te drinken in Japan stamt al van heel lang geleden. De thee staat vanouds bekend om zijn gezondheidsbevorderende en levensverlengende eigenschappen. Hoewel de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de groene thee door de eeuwen heen proefondervindelijk zijn bewezen, neemt de wetenschapper van tegenwoordig daar geen genoegen meer mee en vindt dat de werkzaamheid in het laboratorium bewezen moet zijn. Recente studies over de groene thee hebben het geloof en de voordelen van het drinken van groene thee dan ook gerechtvaardigd. Sebastiaan Kneipp had ook al de stelling: 'laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.'

Omdat groene thee niet wordt gefermenteerd (gistingsproces), blijven alle natuurlijke stoffen behouden. Dit heeft tot gevolg dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen. Hieronder zal ik ze op een rijtje zetten, alhoewel er nog aanzienlijk veel meer stoffen zijn gevonden in de theestruik:

provitamine A
vitamine A
vitamine B1
vitamine B2
vitamine B12
vitamine C
vitamine E
vitamine D
caroteen
 
calcium
chroom
ijzer
kalium
kobalt
koper
mangaan
magnesium
molybdeen
 
natrium
nikkel
fosfor
tannine
theobromine
theofylline
selenium
strontium
zink

Verder treft men nog vele verschillende aminozuren (eiwitten) in groene thee aan en catechinen , waarover later meer.

Zoals u in bovenstaande lijst kunt zien vindt men bijvoorbeeld ook selenium in groene thee. Al naar gelang de bodem waar de thee op groeide, zal het wat meer of minder zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat de thee een rijke bron van selenium is. Sommige studies tonen aan dat het sterftecijfer wat betreft kanker, lager ligt bij mensen met een hogere seleniumspiegel in het bloed. Ook veel van de andere stoffen in deze thee zijn van belang voor het algemeen welbevinden. Door de afzonderlijke stoffen op internet te zoeken, bijvoorbeeld als zoekwoord: selenium en kanker kan men hierover weer een heleboel te weten komen. Mensen met een gestoorde suikerstofwisseling hebben behoefte aan chroom, en mangaan is belangrijk voor de eiwitstofwisseling ťn de bloedsuikerspiegel. Ook zink is van belang voor een goed werkend immuunsysteem.

Het sterftecijfer door kanker is zeer laag bij mannen en vrouwen in Japan. In de regio van Shizuoka waar 87 % van de Japanse groene thee wordt verwerkt en waar men zo'n vijf ŗ zes kopjes groene thee per dag drinkt, blijken de cijfers die de sterfte aangeven van maagkanker behoorlijk te zijn afgenomen door het dagelijks drinken van groene thee. Wetenschappelijke studies die zijn gedaan door het Nationale Kanker Instituut in Tokyo tonen aan dat de primaire inhoudstoffen van groene thee, tannine en catechine die in voldoende mate aanwezig zijn, het percentage van mensen met kanker kan verminderen. Een studie van professor Shu-Jun Cheng van het Kanker Instituut in Beijing heeft met cijfers aangetoond dat een extract van groene thee het aantal gevallen van kanker met 50 % heeft doen verminderen.

Nu even iets in het kort over catechinen. Catechinen hebben zeer sterke antioxidatieve eigenschappen ten opzichte van de zogenaamde vrije radicalen.

-Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, ze gaan de beschadiging van celwanden tegen.
-Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes. Ze kunnen celwanden en celkernen beschadigen en versnellen zo de veroudering. Vrije radicalen zijn ook agressieve stoffen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door stress.

We gaan verder met de catechinen. Catechinen behoren tot de groep van flavonoÔden en hebben een sterke antioxidatieve werking ten opzichte van de vrije radicalen.

Als antioxidant zijn de catechinen ongeveer 100 maal sterker als het bekende antioxidant vitamine C en 25 maal sterker als vitamine E. De catechinen aktiveren de gluthathionperoxidase (een enzym met een sterke antioxidatieve werking). Ook werken catechinen mee aan het doen dalen van de cholesterolspiegel en verhinderen de vorming van artheriosclerotische afzettingen of plaques (verzadigd vet en cholesterol dat zich in de bloedvaten afzet in de vorm van plaques of atheromas. Deze plaques kunnen een blokkade in de bloedvaten vormen en uiteindelijk leiden tot een hartinfarct. Let wel, hartziekten kunnen aanzienlijk veel meer oorzaken hebben !

Catechinen doen nog veel meer, want ze dragen ook bij aan het reguleren van de bloeddruk en normaliseren de bloedsuikerspiegel door het vrijmaken van insuline.
Catechinen beschermen ook de lever tegen giftige inwerkingen van vele schadelijke stoffen.
Verder dragen catechinen bij als bescherming tegen belasting van het lichaam door stralingen, ze zijn antiviraal en antibacterieel en kunnen bijvoorbeeld de groei van de heliobacter pylori en de escherichia coli en de staphylococcus aureus afremmen.

Studies hebben aangetoond dat een bepaald soort catechine, het zogenaamde epigallocatechin-Gallat de groei van tumorcellen kan doen remmen omdat het bepaalde enzymen kan blokkeren die deelhebben aan de vermeerdering van kankercellen.
Catechinen remmen ook afzettingen van tandplaques in het gebit en zodoende dus cariŽs van het gebit.
Bij allergische reacties kunnen de catechinen het vrijmaken van histamine remmen en een lichte nachtblindheid verbeteren.

Vele van bovenstaande werkingen zijn in experimentele studies bewezen, echter nog niet alles is op mensen uitgeprobeerd.

Catechinen treft men vooral aan in groene thee. Omdat groene thee geen calorieŽn bevat in tegenstelling tot chocolade, is deze thee belangrijk voor het binnenkrijgen van catechinen. In veel mindere mate zitten de catechinen in zwarte thee, druiven, wijn en chocolade.

Catechinen kunnen door hun sterke antioxidatieve werking hart- en vaatziekten en kanker voorkomen, dus dienst doen als preventief middel.

- bescherming tegen vrije radicalen
- bescherming tegen bestraling en chemotherapie
- bescherming tegen allergische reacties
- ter voorkoming van hart- en vaatziekten
- reguleert bloeddruk en cholesterol
- helpt mee om kanker te voorkomen
- bescherming tegen cariŽs
- kan een lichte nachtblindheid voorkomen
- is anti-viraal, dus ter ondersteuning bij allerlei virale aandoeningen
- is anti-bacterieel
- bloedsuiker regulerend
- gaat veroudering tegen, bijvoorbeeld veroudering van de huid

In het algemeen worden dagelijks 4 kopjes groene thee aanbevolen. Ter ondersteuning van genezingsprocessen zou men wel vijf tot tien kopjes per dag kunnen drinken. Het is van belang dat men ekologisch verbouwde thee koopt in verband met misschien nog aanwezige insekticiden en pesticiden.

Wie inmiddels belangstelling kreeg voor groene thee en nog meer en uitgebreider daarover wil gaan lezen kan even kijken bij literatuur of onder groene thee kijken op de internetcatalogus op mijn site.

Extra informatie
Het is van belang dat de groene thee niet gezet wordt in kokend water, omdat de goede werking dan teniet gedaan wordt, waardoor de thee geen anti-oxidatieve werking meer heeft.
De juiste manier van het zetten van groene thee: water koken, minstens een minuut of acht laten afkoelen, totdat het water een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 70 - 80 graden. Daarna doet men pas de thee erbij, men laat het 5 minuten trekken. Dan is de thee klaar om te drinken.

 
onlangs wederom onderstaande artikel in de telegraaf over groenethee
 
di 05 apr 2011, 15:05

Groene thee goed voor de lijn

MAASTRICHT -  Elke dag twee tot drie koppen groene thee drinken is goed voor de lijn. Door het dagelijks drinken van de thee val je zonder iets extraís te doen gemiddeld 1,3 kilo af.

Een ander voordeel is dat groene thee ervoor zorgt dat als je al afgevallen bent, niet zo snel aankomt.

Dat heeft biomedicus Rick Hursel van de Universiteit Maastricht uitgezocht. Hursel promoveert op 15 april op een analyse van lijnen met behulp van natuurlijke ingrediŽnten.

Goed slapen

Volgens Hursel is ook het eiwitdieet, zoals het bekende van Dr. Frank, effectief. Het is echter niet zo dat het volgen van een eiwitdieet in combinatie met groene thee drinken voor extra veel gewichtsverlies zorgt, aldus de promovendus. Goed slapen helpt weer wel.

Vetverbranding

De combinatie van twee stofjes in de thee, catechine en cafeÔne, veroorzaakt het stimulerende effect op de vetverbranding, aldus Hursel. CafeÔne zit ook in koffie, maar veel koffiedrinken heeft niet hetzelfde effect op de lijn, omdat koffie geen catechine bevat. Veel eiwit eten is wel positief, omdat eiwit moeilijk door het lichaam wordt afgebroken en tegelijk snel een verzadigd gevoel geeft, waardoor de lijner vanzelf minder gaat eten.

Geen wondermiddel

Groene thee mag onbeperkt worden gedronken, maar volgens de promovendus bewerkstelligt meer theedrinken niet ook meer gewichtsverlies. Hursel: ĄHet is geen wondermiddel. Wie echt wil afvallen, moet natuurlijk meer doen dan groene thee drinken. Maar wie elke dag deze thee drinkt en verder niks doet, verliest gemiddeld 1,3 kilo aan lichaamsgewicht in een tot drie maanden.Ē

Gezondheidsbevorderaar

De oorspronkelijk Aziatische drank lijkt een echte ígezondheidsbevorderaarí te zijn, zegt Hursel. ĄEr zijn positieve effecten gevonden voor hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. In Maastricht gaan we nu uitzoeken of het drinken van groene thee ook helpt om te voorkomen dat vet in het lichaam wordt opgeslagen. Dat is dus een stap voor de verbranding van vet als energieleverancier.Ē

ROOIBOSTHEE:

Rooibos bevat geen calorieŽn en heeft een natuurlijke zoete smaak.

Zonder het te beseffen drinken velen van ons honderden calorieŽn per dag door het nuttigen van koffie, frisdrank, alcohol en met suiker gevulde thee. Rooibosthee is de keuze die een natuurlijke lekkere smaak biedt en geen calorieŽn of kunstmatige ingrediŽnten bevat. In tegenstelling tot andere theesoorten die vaak met suiker moeten worden gezoet om de bitterheid te verbergen, is dit bij rooibosthee niet het geval. Rooibos bevat zeer lage tannine niveaus wat betekent dat er geen bittere smaak is. Bovendien, als gevolg van het cafeÔne-vrij van deze thee, kan deze op ieder moment van de dag worden gedronken en bestaat er niets zoals overconsumptie.

ROOIBOS VERLICHT OP NATUURLIJKE WIJZE STRESS:

Hoeveel van ons, eten niet omdat we last hebben van stress, moe zijn of te veel aan hun hoofd hebben? Dit is een enorm probleem in onze samenleving, vooral omdat het voedsel dat we de neiging hebben om te eten vaak hoog in calorieŽn en vet is. Rooibosthee, in tegenstelling, werkt stress-verminderend en bespaart u dus niet alleen een hoeveelheid calorieŽn, maar deze unieke kruidenthee heeft dus ook een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel om daadwerkelijk stress te verminderen.

COMPONENTEN IN ROOIBOSTHEE HELPEN ZOWEL EERDER SLAAP TE VATTEN ALS DE KWALITEIT VAN UW NACHTRUST TE VERBETEREN:

Het krijgen van een grote hoeveelheid ononderbroken slaap bevordert het gewichtsverlies. Meerdere studies hebben aangetoond dat wanneer men meer slaap krijgt (minstens 8 uur) dat er minder honger, en dus ook minder neiging naar ongezond eten ontstaat) en tevens de stofwisseling en vet verbranding worden versneld. Daarnaast zorgt het krijgen van meer slaap meestal tot hogere energie-niveaus en het krijgen van meer routine.

EXCLUSIEVE MENGELS ZIJN BESCHIKBAAR MET EEN NATUURLIJKE EETLUSTREMMER:

Er is wat controversie geweest over de vraag of Rooibos zelf niet al een natuurlijke eetlustremmer is. De meerderheid zegt van wel. Echter is dit nog niet door studies bewezen. Er is echter een natuurlijke botanische eetlustremmer beschikbaar: de Hoodia Gordonii uit Zuid-Afrika bevat het molecuul P57. Deze krachtige plant wordt al eeuwen gebruikt om de hersenen te laten denken dat ze vol zijn. Zelfs als er nog geen voedsel is geconsumeerd. Een mengel hiervan met Rooibosthee kan de eetlust voor mensen met oncontroleerbare eetlust remmen en zo helpen met het afvallen. Bij het consumeren van Hoodia in vloeibare vorm (zoals bij thee Ė in tegenstelling tot pil vorm) is de werking veel sneller door een optimale absorptie van de signalen door de hersenen.

Kortom, Rooibosthee is een ongelooflijk unieke en krachtige natuurlijke drank die over de hele wereld wordt geconsumeerd. Zal Rooibosthee op zichzelf leiden tot wonderlijke gewicht verliezen? Nee, maar zie het als een krachtig wapen in het totale plan voor het afvallen. Tevens speelt het een grote rol bij een gezondere en duurzamere levensstijl die zal resulteren in een fittere en gelukkerige jij!

 

PU-ERH THEE:

 

Pu-Erh thee heeft een vet afbrekende werking en is daarom een goede ondersteuning bij het afvallen. Om een zo gunstig mogelijk effect te verkrijgen is het raadzaam goed op uw voeding te letten en met name vetten zoveel mogelijk te laten staan, veel groenten en fruit te gebruiken. Ook dient men veel water (1,5 liter) te drinken om de losgekomen afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het is aan te raden drie maal daags een kopje Pu-Erh thee te drinken en dit over een periode van vier tot zes weken.


losse pu ehr thee, gezondheids thee

Pu-Erh thee is eigenlijk meer een gezondheidsthee en afkomstig uit de streek Yunnan, een zuidelijke provincie van China. De thee bevat een hoog gehalte van minerale stoffen die de darmen ontslakken en de spijsvertering gunstig beÔnvloeden, de thee heeft een cholesterol verlagende en bloedzuiverende werking. Pu-Erh is altijd een zwarte thee en wordt in China ook wel RODE THEE genoemd.

ZET ADVIES:
 
Een volle theelepel per theekopje, hierop kokend water gieten. Voorzichtig omroeren en direct afgieten. Meteen weer water op de bladeren gieten. Bij de tweede keer opgieten drinkbaar. De thee is onbeperkt houdbaar indien luchtdicht bewaard.

Pu Erh thee wordt in het Chinese Yunnan al ongeveer 1700 jaar verbouwd. Als geneeskrachtige thee kreeg Pu Erh thee pas erkenning in de tijd van de Tangdynastie, kort voor het eerste millennium van onze tijdrekening.
 

pu ehr thee, afvallen, vetverbranding, gezond

De Pu-Erh-bomen groeien in Yunnan in het gebied van de prefectuur ban Pu-Erh. Pu-Erh is een gewone drank en brengt dan ook geen risicoís met zich mee. Het cafeÔne gehalte is duidelijk lager dan bij koffie, groene en zwarte thee.

PUH ERH THEE:

  • Verbetert de vet verbranding
  • Stimuleert de spijsvertering
  • Bevordert de darmwerking
  • Vermindert het hongergevoel
  • Ontslakt en reinigt de darmen
  • Verbetert de vet verbranding
  • Zuivert het bloed
  • Verlaagt het cholesterolgehalte
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Werkt afslankend

Pu Erh thee onderscheidt zich door haar speciale fermenteringsproces,waarbij de Pu Erh thee na het oogsten langdurig bij een hoge luchtvochtigheid wordt gerijpt. Dit geeft Pu Erh haar bijzondere karakter en uitgesproken smaak. In China wordt Pu Erh als gezondheidselixir gezien, welke bij vele gezondheidsproblemen een heilzame werking heeft.

De signatuurleer uitgebreid met astrologie

Zon Venus Saturnus
Maan Mars  
Mercurius Jupiter  

Inleiding

De planeten

ďZoals boven, zoals benedenĒ, voor onze voorouders was dit niet alleen een metafoor, het vertegenwoordigde de hoeksteen van de Middeleeuwse kosmologie. Alles, maar dan ook alles werd volgens deze filosofie geleid door de bewegingen van de planeten en sterren aan de hemel. Hun veronderstelde kwaliteiten werden gereflecteerd in alle dingen op Aarde, levende en dode materie, stenen, mineralen, dieren, planten en mensen. Terwijl de planeten hun weg vervolgden langs de Zodiak, veranderde hun uitwerking door de invloed van het sterrenbeeld waardoor heen zij zich verplaatsten, naar gelang het karakter en de kwaliteiten van dat sterrenbeeld. Verder werd alles in het universum niet alleen bepaald door de Planeten, er waren ook de vijf elementen: Ether Ė het primaire element dat alles doordrong, energie, te vergelijken met het Chinese begrip ďchiĒ, of het begrip uit de Yoga ďPranaĒ.

Vuur

met als eigenschappen heet en droog

Lucht

met als eigenschappen koud en droog

Aarde

met als eigenschappen heet en vochtig

Water

met als eigenschappen koud en vochtig

Deze elementen werden geÔnterpreteerd op een spirituele, metafysische manier, en niet altijd letterlijk. De basis werd gevormd door het idee dat Ether alles doordrong. De Zodiak werd beschouwd als een soort archetypische blauwdruk, door welke de elementen zich manifesteerden in de wereld van de materie, deze wereld werd beschouwd als enkel maar een zwakke afspiegeling van de geestelijke wereld. De eigenschappen van een teken werd dus eerst gedefinieerd door het element dat het beheerste, de planeten vertegenwoordigden de dynamische krachten die de eigenschappen vormden.

 Voor moderne mensen zijn deze ideeŽn vaak moeilijk te bevatten, maar ze zijn essentieel voor het begrijpen van de context waarin de Signatuurleer werd geformuleerd. De menselijke geest heeft de eigenschap om zijn omgeving te willen begrijpen, om patronen te ontdekken, te classificeren, kortom, om orde uit chaos te scheppen. In het prerationalistische tijdperk werden de spirituele eigenschappen van de materiele wereld erkend door de vroege wetenschappers en filosofen. Hun concept en uitleg van het Universum waren gedompeld in mystiek symbolisme en archetype, de basis hiervoor werd gelegd door de principes van de astrologie, de oudste wetenschap in de geschiedenis. Volgens deze kosmologie werden de planetaire energieŽn gereflecteerd door de vier rijken van het bestaan en lieten zijn hun signatuur achter op alle aspecten van de materiele en niet-materiŽle wereld.

Het is niet de bedoeling van dit artikel om diep in te gaan op elke Planeet, Element en Teken van de Zodiak. Maar om de Signatuurleer te begrijpen is het essentieel sommige basisbegrippen en de manier waarop ze zich manifesteren te formuleren:

De Zon vertegenwoordigt de levenskracht in alles, het symboliseert de principes van kracht, rechtvaardigheid, deugd en eer. De Zon heerst over het domein van het logisch verstand (linker hersenhelft) en helderheid, bewustzijn, zelfbewustzijn en trots, gezondheid, integriteit, doorzettingsvermogen en creatieve energie.

Metaal Goud
Mineraal Diamant
Dieren Leeuw, Adelaar en andere nobele wezens die de koninklijke kracht van de Zon vertegenwoordigden.
Sterrenbeeld Leeuw
Element Vuur

In het plantenrijk is het wat ingewikkelder, omdat iedere planeet verantwoordelijk is voor een specifiek deel van het groeiproces in alle planten, maar ook voor sommige gehele planten. Zo zorgt het Zonprincipe ervoor dat planten naar het licht groeien, wat zich manifesteert in rechte, omhoog groeiende stelen en bloemen met heldere, vurige kleuren, variŽrend van lichtgeel tot helderoranje. Alle groeien graag op zonnige plaatsen en reageren op de bewegingen van de Zon. Hun smaak is vaak aromatisch.

Enkele Zonneplanten:

Zonnebloem Helianthus annuus, volgt de Zon.
St. Janskruid Hypericum perforatum, van een zeer helder, bijna juichend geel, deze plant kan het best ís morgens geoogst worden, voordat de Zon op zijn hoogst staat, het gehalte aan olie is dan het hoogst.
Goudsbloemen Calendula officinalis, ook al zoín echte Zonnevolger.
Tormentil Potentilla erecta, als kleine Zonnetjes op het groen.
Toverhazelaar Hamamelis virginiana, ťťn van de eerste bloeiers in het voorjaar, als een soort groet aan de Zon, met heldergele bloemen aan de nog kale takken.
Heliotroop Heliotropium arborescens, een uitzondering op de regel, een plant met donkerviolette bloemen, die echter wel de Zon volgen.
Ogentroost Euphrasia stricta, het geneeskrachtige kruid voor het oog (zie menselijke fysiologie).

In de menselijke fysiologie heerst de Zon over het hart, het bloed, de hersenen en de ogen, traditioneel het rechteroog bij mannen en het linkeroog bij vrouwen. De Zon symboliseert vitaliteit, de krachten voor het herstel en weerstand tegen ziekten.

De Maan

De Maan vertegenwoordigt het uit de Chinese filosofie afkomstige Yinprincipe, van ontvankelijkheid gevoel en verlangen. De Maan heeft een verwantschap met water, zij heerst over het rijk van de nacht, het onderbewuste, de wereld van de dromen, fantasieŽn en verbeelding (rechter hersenhelft). Haar expressie is door empathie, intuÔtie en verzorging.

Metaal Zilver
Mineralen Maansteen en Labradorite
Dieren Uilen, Vleermuizen, dieren met een verondersteld verzorgende natuur zoals runderen (denk hierbij ook aan de melk van deze dieren, de witte kleur hiervan is ook een symbool van de Maan), die zelfs een symbolische Maan op hun kop dragen in de vorm van horens (ook een symbool van de Moedergodin). Ook zeedieren als vissen en schaaldieren.
Sterrenbeeld Kreeft
Element Water

In het plantenrijk kunnen dezelfde principes gevolgd worden, de Maan heerst over alle ontkiemende processen. De Maansignatuur is verder te vinden in vlezige, waterige bladeren, en vruchten als pompoenen en komkommers, en in planten die ís nachts bloeien en geuren, verder in water Ė en oeverplanten. Een melkachtig sap is ook een teken van de Maan. Maanplanten zijn vaak verzachtend, pijnstillend, verdovend en soms geestverruimend. De bloemkleur varieert van allerlei blauwachtige tinten tot pastelkleuren.

Enkele Maanplanten

AloŽ AloŽ vera, denk aan de vlezige bladeren en het sap van deze plant, werkt ook verzachtend.
Blaaswier Fucus vesiculosus, een zeewier, denk aan de invloed van de Maan op de getijden.
Kalmoes Acorus calamus, een waterplant die veel langs oevers staat.
Kokosnoot Cocos nucifera, de melkachtige vloeistof en de vorm zijn een indicatie voor de signatuur.
Jasmijn Jasminum officinale, een plant die ís nachts op haar sterkst ruikt, voor de etherische olie bestemde Jasmijn wordt dan ook ís nachts geoogst.
Kaasjeskruid Malva sylvestris, een zeer zachte verzorgende plant.
Papaver Papaver somniferum, door het melkachtige sap, de geestverruimende en pijnstillende werking een uitgesproken Maanplant.
Wilg Salix alba, verzorgend, pijnstillende, staat veel aan de waterkant, de bladeren lijken van zilver als ze in de wind bewegen.
Egyptische Blauwe Lotus Nymphaea caerulea, geurt, heeft een prachtige blauwe kleur en is licht geestverruimend.

In het menselijk lichaam heerst de Maan over de baarmoeder, vruchtbaarheid, de borsten, maag en lichaamsvloeistoffen. Verder regeert de Maan over het astrale of droomlichaam en het onderbewuste.

De Planeet die genoemd is naar de God van de Handel, de Boodschapper der Goden, vertegenwoordigd de eigenschappen van snelle verandering, transmutatie, leren en groeien. En deze eigenschappen maken het mogelijk zich snel aan te passen en heen en weer te reizen tussen de werelden. In de Griekse mythologie brengt Mercurius boodschappen van mensen over aan de Goden op de Olympus, hij kan zelfs de Onderwereld binnengaan en deze weer verlaten als begeleider van zielen op hun laatste reis. Verder wordt Mercurius geassocieerd met handel, reizen, oplichterij en geneeskunst. Metaal Ė Kwikzilver

Mineralen Agaten, verder stenen met veel beweging en patronen in zich.
Dieren Apen, Honden en andere slimme, snelle dieren, maar ook een aantal vogels.
Sterrenbeeld Tweeling en Maagd
Element Lucht

In het plantenrijk vertegenwoordigd Mercurius de snelle groei van jonge planten, verder klimplanten, die zich makkelijk door en langs andere planten bewegen, ze blijven flexibel en verhouten nooit. De bloemkleuren zijn niet specifiek, maar de bloemen zijn wel vaak klein. Hun genezende eigenschappen zijn zeer divers, vochtdrijvend, purgerend, bevorderen de spijsvertering, gaan flatulentie tegen en brengen verlichting in kwalen van de luchtwegen, verder hebben ze een rustgevende en stabiliserende werking op het zenuwstelsel.

Enkele Mercuriusplanten

Lavendel Lavandula angustifolia, een van de vele Lipbloemigen (Pepermunt, Marjolein, Malrove, Bergamot), die onder Mercurius vallen, het kruid heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel, met name bij hoofdpijn en slaapproblemen.
Venkel Foeniculum vulgare, een uitstekend kruid voor de spijsvertering, ook vergelijkbare planten als Dille, Karwij, Selderij en Peterselie.
Bitterzoet Solanum dulcamara, een klimplant die zich door het struikgewas heen beweegt, met kleine bloemen, heeft een werking op het zenuwstelsel.
Sennepeul een sterk laxerend kruid.

In de menselijke fysiologie heerst Mercurius over de intellectuele eigenschappen van de hersenen, het zenuwstelsel en de ingewanden.

Venus

Venus, de Godin van de Liefde en Schoonheid symboliseert het genotsprincipe. Alle schone en fraaie dingen vallen onder haar. Vreedzaamheid, harmonie en balans zijn haar eigenschappen. Metaal Ė Koper

Mineralen groen zoals de Smaragd en de Malachiet, of roze zoals de Rozenkwarts
Dieren Duiven, Herten, Antilopen, Zwanen, Katten en Konijnen en andere zachtmoedige, zich snel voortplantende dieren.
Sterrenbeeld Stier en Weegschaal
Element Aarde en Lucht

In het plantenrijk heerst zij over de bladeren en de bloemen (voortplantingsorganen van de plant). Vele geneeskrachtige planten vallen onder haar Hun kracht is vaak verkoelend, reinigend en verzachtend, ze hebben vaak vochtafdrijvende eigenschappen. De bloemkleuren variŽren van groenwit tot alle kleuren roze, vele hebben een heerlijke geur, vaak bevorderen ze de schoonheid, hebben een werking op de huid en het haar bijv. Ook hebben ze een werking op de vrouwelijke geslachtsorganen.

Enkele Venusplanten

Roos Rosa sp., de Koningin der Bloemen, symbool van eeuwige liefde en schoonheid, met een heerlijke geur.
Vlier Sambucus nigra, ook weer een plant met een lekkere geur en een lieflijke uitstraling, een kalmerende werking op het zenuwstelsel.
Grote Klis Arctium lappa, een van de bekendste kruiden voor de huid en het haar, bevorderd de schoonheid.
Vrouwenmantel Alchemilla sp., zachte en ronde uitstraling en een specifieke werking op de vrouwelijke geslachtsorganen, nog enkele andere Venusplanten met deze werking, Duizendblad, Moederkruid, Boerenwormkruid.
Kers Prunus avium, rond en sappig, ook de Perzik, de Appel, de Braam, de Peer, de Banaan, de Aardbei, de Framboos en de Avocado vallen onder Venus.
Vele geurende planten de Sering, de Hyacint, de Narcis, de Mirte, de Lathyrus, Vanille, de Magnolia e.d.
Berk Betula pendula, de witte, elegante Berk, met zijn werking op huid en haar, een typische Venusboom.

In de menselijke fysiologie gaat Venus over de voortplantingsorganen en de nieren die verantwoordelijk zijn voor de innerlijke reinheid en de vloeistoffenbalans.

Mars, de Planeet genoemd naar de roekeloze God van de Oorlog vertegenwoordigt moed, kracht, ambitie en doorzettingsvermogen. Zonder deze eigenschappen van Mars zou er nooit iets van de grond komen, de kracht van Mars is dus niet per definitie negatief. Maar Mars is niet gemakkelijk van aard, hij kan grof, agressief en scherp zijn. Metaal Ė IJzer

Mineralen Robijn en andere vurige rode stenen
Dieren Haai, Hyena en andere agressieve en gevaarlijke dieren.
Sterrenbeeld Ram en Schorpioen
Element Vuur

In planten manifesteert Mars zich in de stampers van alle bloemen (vroeger dacht men dat dit het mannelijke deel van de plant was), en in dorens en stekels e.d., de bloemen zijn meestal rood en de smaak heet en peperig, ook lancetvormige bladeren zijn vaak een teken van Mars. Veel pioniersplanten worden met Mars in verband gebracht. De geneeskrachtige eigenschappen stimuleren de bloedsomloop (met name het hart zelf), verhogen de weerstand (met name het eigen afweersysteem van het lichaam wordt gestimuleerd), vaak bevatten ze veel vitamine C, werken ontsmettend.

Enkele Marsplanten

Brem Cytisus scoparius, een echte pionier, kan barre omstandigheden aan, zeer sterk, Marskracht.
Knoflook Allium sativum, krachtige desinfectans en reiniger, stimuleert de bloedsomloop en het hart.
Hulst Ilex opaca, de stekelige aard zegt genoeg.
Brandnetel Urtica urens, weer zoín krachtige pionier, die in het menselijk lichaam ook de strijd aangaat met het kwaad, zeer veel vitaminen en mineralen, verhoogt de afweer in het lichaam, goed voor de mannelijke geslachtsorganen.
Distels Carduus sp. Ė krachtige reinigers van met name de lever, veel weerstand.
Spaanse peper Capsicum sp., alle soorten bevatten enorme hoeveelheden vitamine C, scherpe smaak, krachtige ontsmetters.
Mierikswortel Armoracia rusticana, zeer verwarmend en ontsmettend, stimuleert de bloedsomloop.
Meidoorn Crataegus oxyantha, een plant met lieflijke bloemen, die onder Venus vallen, maar met doorns die het een Marsplant maken, krachtige werking op de hartspier.

In het menselijk lichaam is Mars de heerser over het hart, de galblaas, spieren, klieren en de mannelijke geslachtsorganen.

Jupiter

Jupiter de planeet die genoemd is naar de Romeinse Oppergod, hij belichaamt de principes van vrijgevigheid, overvloed, rechtvaardigheid en het volwassen worden. Zijn karakteristieken zijn grandeur, eer, tolerantie en wijsheid, maar hij is ook de zoeker naar spiritualiteit en symboliseert geloof, hoop, ethiek en moraal. Metaal Ė Tin

Mineralen paarse stenen als Amethist en Lovuliet
Dieren groot en machtig als Jupiter zelf, zoals de Beer en de Olifant, dieren die zo groot zijn dat ze van andere niets te vrezen hebben.
Sterrenbeeld Boogschutter en Vissen
Element Aarde en Vuur

In de plantenwereld vertegenwoordigt Jupiter het volwassen stadium van planten, zoals vruchten en noten en alle overvloed van de oogst, die dan weer staan voor zijn vrijgevigheid. De kruiden waarover hij heerst zijn vaak aromatisch en rijk aan etherische oliŽn De bloemkleur is vaak paars of geel. Hun helende eigenschappen zijn zuiverend en werken vaak op de lever, wat ook een orgaan van Jupiter is. Sommige kruiden werken ook als antidepressiva. De meeste grote bomen vallen onder Jupiter

Enkele Jupiterplanten

Agrimonie Agrimonia eupatoria, een echt spijsverteringskruid, met name op de lever, de plant heeft heldergele bloemen. Een goed kinderkruid.
Komkommerkruid Borago officinalis, het kruid wat moed brengt en het humeur verbetert, een enorme sterke uitstraling, die in een seizoen sterk kan groeien.
Eik Quercus robur, de Koning der Bomen, de sterkste, de krachtigste en de boom met de hoogste levensverwachting die rijk vruchten draagt valt uiteraard onder Jupiter, andere grote bomen die aan Jupiter gewijd zijn, de Paardekastanje, de Linde, de Walnootboom (in de Latijnse naam Juglans regia, zit zelfs een verwijzing naar Jupiter), de Esdoorn, de Bodhiboom (de boom waaronder Boeddha mediteerde), etc.
Salie Salvia officinalis, zeer zuiverend en koninklijk, verdraagt slecht andere planten in zijn buurt.

In het lichaam heerst Jupiter over de lever, de suikerstofwisseling (pancreas), maar ook over het gemoed.

Saturnus

Saturnus de Planeet die genoemd is naar de grimmige God van de Tijd, belichaamt volharding, concentratie en gehardheid. Hij is de genadeloze leraar van plicht en verantwoordelijkheid. Hij heerst over het verouderen en het stervensproces. Zijn eigenschappen zijn starheid, rigiditeit, hij is koud en droog.

Metaal Lood, het zwaarste metaal van al
Mineralen Obsidiaan en git
Dieren Reptielen en sommige nijvere insecten zoals de Mier
Sterrenbeeld Steenbok en Waterman
Element Aarde

In de plantenwereld heerst Saturnus ook over het stervensproces, het uitdrogen en het verschrompelen in de herfst, maar hij is ook verantwoordelijk voor het rijpen van het zaad, dat de belofte van nieuw leven in zich heeft. Zijn planten zijn vaak stakerig van vorm, grijsblauw van kleur of hebben blauwe bloemen. Hun helende eigenschappen zijn vaak samentrekkend en soms zelfs verdovend. Saturnus heerst ook over een aantal planten die in een juiste dosering kunnen genezen, maar bij een overdosering kunnen doden. Ook veel planten die het bewegingsapparaat helpen.

Enkele Saturnusplanten

Belladonna (Wolfskers) Atropa belladonna, dodelijk giftig bij een overdosis, een maar een nuttig medicijn bij een juiste dosering, een geheimzinnige plant, andere vergelijkbare planten die onder Saturnus vallen, Bilzekruid, Doornappel, Euphorbiasoorten, Helleborus.
Smeerwortel Symphytum officinale, het eerste middel waarnaar men grijpt bij kneuzingen en botbreuken (de botten vallen onder Saturnus, maar ook een kruid dat niet onverdund inwendig moet worden ingenomen, vanwege mogelijke leverbeschadigingen.
Duivekervel Fumaria officinalis, een plant waarvan men vroeger zei dat hij uit rook - die uit de aarde kwam - voortkwam.
Paardenstaart Equisetum arvense, heeft ook weer een werking op het bewegingsapparaat, sterk en grimmig.

In het menselijk lichaam heerst Saturnus over huid, botten en de tanden. Dit zijn ook de gebieden waar de veroudering het eerst zichtbaar is.

Hoe werd dit alles toegepast?

Zoals blijkt uit het bovenstaande, staat de signatuurleer veraf van onze huidige manier om de dingen in te delen. In plaats van een empirische en meetbare benadering is er een benadering die gebaseerd is op archetypen die een grote mate van intuÔtie van de beoefenaar eisen. Zoals we zagen heeft elke plant niet alleen de signatuur van een Planeet, maar vertegenwoordigen de onderdelen van de plant en zijn verschillende stadia ook weer Planeten. Dit alles is niet gemakkelijk in de praktijk toe te passen. Het vereist een grote kennis van de samenhang van de verschillende planeten en van de werking van planten. Hoe dan ook vroeger werd dit systeem toegepast door vele artsen. De meest bekende is wel Nicholas Culpeper die leefde in de 17de eeuw. Men moet wel bedenken dat deze benadering zeer subjectief is, ze liet veel ruimte voor interpretatie, debat en argumentatie in het medisch beroep. Kortom de signatuur van planten werd wijd geaccepteerd, maar er was ook veel voor tweeŽrlei uitleg vatbaar. Hoe werd dit systeem nu in de praktijk toegepast? Essentieel was dat er eerst een horoscoop van de patiŽnt werd getrokken, vanaf het intreden van het ziektebeeld, hieruit werd de aard van de ziekte geÔnterpreteerd, het mogelijke verloop en de afloop. Verder moest ook het aangedane lichaamsdeel en zijn planetaire heerser in aanmerking worden genomen. Dan kon de behandelend arts bepalen of hij sympathische dan wel antipathische kruiden zou gebruiken. Dan moest hij een kruid vinden dat van toepassing was.

Bijvoorbeeld een koorts die het hele lichaam betrof, wordt beheerst door Mars.

De beste manier om dat te benaderen zou dan een antipathische zijn, bijvoorbeeld een kruid dat beheerst wordt door Venus, zoals Duizendblad, aan de andere kant, een gebroken bot behandelde men het liefst sympathisch omdat de onderdelen weer aan elkaar moesten groeien, men nam dan een van de typische Saturnuskruiden.

Dit is natuurlijk een oversimplificatie, in de praktijk is het niet altijd even makkelijk om een juiste remedie te vinden. Er zijn veel verschillende kruiden met veel verschillende eigenschappen onder een planetaire heerser. Om de juiste te vinden moest men veel begrip hebben voor de archetypen en het astrologisch symbolisme, om de aard van de ziekte te bepalen, maar ook een grote plantenkennis was noodzakelijk. Het symbolisme was meer een manier om inzicht te krijgen in de onderliggende principes en krachten die aan het werk zijn. Vooral bij psychosomatische klachten was de werking van de Signatuurleer vaak heel goed.